Γιατροί συνδύασαν απεικονιστικές εξετάσεις κακοήθειας στο νεφρό γυναίκας με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να δημιουργήσουν μοντέλο του οργάνου της, που θα τους επέτρεπε να απομακρύνουν επιτυχώς όγκο που ήταν δύσκολο να προσεγγιστεί.

Τον προηγούμενο μήνα, γιατροί στο Intermountain Medical Center δημιούργησαν το μοντέλο για να διαπιστώσουν ότι ο όγκος ήταν επικολλημένος στο νεφρό της γυναίκας και για να τον απομακρύνουν χωρίς να αφαιρέσουν εντελώς το όργανο.

Επειδή ο όγκος ήταν κοντά σε αρτηρία, φλέβες και τον ουρητήρα, οι γιατροί δήλωσαν ότι έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μη βλάψουν το όργανο κατά τη διάρκεια της πολύπλοκης εγχείρησης.

Ο Dr. Jay Bishoff, του Intermountain Medical Center Urological Institute, δήλωσε ότι αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά όσον αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών- όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση- για τη βελτίωση της περίθαλψης του ασθενούς.

Ακτινοθεραπευτές έλαβαν ct scans της ασθενούς χρησιμοποιώντας τις απεικονίσεις για τρισδιάστατη εκτύπωση μοντέλου του νεφρού της. Το έκαναν σε δύο ημίσεα, ώστε να δουν πώς και πού ήταν επικολλημένος ο όγκος στον νεφρό και να σχεδιάσουν καλύτερο σχέδιο για την απομάκρυνσή του.

Η απομάκρυνση του όγκου έγινε με επιτυχία.

Ο Cory Smith, δήλωσε ότι οι επιστήμονες παρέχουν επιπλέον οπτικά εργαλεία για να δουν οι χειρουργοί την ανατομία με διαφορετικό τρόπο.

 

Πηγές:
upi.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα