Νέα έρευνα του Department of Epidemiology, I.R.C.C.S. Neuromed στο Pozzilli, της Ιταλίας, αθωώνει την κατανάλωση ζυμαρικών όσον αφορά την αύξηση βάρους και δείχνει πως η κατανάλωσή τους, στην πραγματικότητα συνδέεται με μειωμένη πιθανότητας γενικής και κοιλιακής παχυσαρκίας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition and Diabetes, εξέτασε περισσοτέρους από 23.000 ανθρώπους που επιλέχτηκαν για 2 μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες, τη Moli-sani και την INHES (Italian Nutrition & Health Survey), που πραγματοποιήθηκαν από το ίδιο Τμήμα.

Ο ερευνητής Γεώργιος Πούνης, δήλωσε ότι αναλύοντας ανθρωπομετρικά στοιχεία των συμμετεχόντων και τις διατροφικές τους συνήθειες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους-μάλλον το αντίθετο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόλαυση των ζυμαρικών σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπων συμβάλλει σε υγιή ΔΜΣ, χαμηλότερη περίμετρο μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης- γοφών.

Πολλές έρευνες έδειξαν ήδη πως η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο υγιεινές διατροφές, ακόμα και όταν μιλάμε για τον έλεγχο του βάρους. Πολύ λίγα ήταν γνωστά για το συγκεκριμένο ρόλο βασικού συστατικού της μεσογειακής διατροφής, όπως τα ζυμαρικά. Στοιχεία από την έρευνα Neuromed, τώρα γεμίζουν το κενό.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το νέο μήνυμα από την έρευνα και από άλλες αναλύσεις στο πλαίσιο του Moli-sani Project και του INHES, είναι ότι η μεσογειακή διατροφή, αν ακολουθείται με μέτρο και με σεβασμό στην ποικιλία των στοιχείων που την απαρτίζουν (και ζυμαρικά) είναι καλή για την υγεία.

 

Πηγές:
Nutrition and Diabetes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους