Στην 2η αυτή ημερίδα, που διανθίστηκε και πάλι από τις μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών, η ατμόσφαιρα ήταν και πάλι συγκινησιακά φορτισμένη, καθώς όλα όσα ειπώθηκαν, είχαν μεγάλη δόση ειλικρίνειας αλλά και ανησυχίας παράλληλα για το πως ο ασθενής θα μπορέσει στο μέλλον να συμβιβαστεί αφενός με το πρόβλημά του, και αφετέρου να κάνει τα αναγκαία βήματα προς την κατεύθυνση της κατάργησης των όποιων εμμονών, προκαταλήψεων ή φοβιών. 

Ιδιαίτερα χρήσιμες στην ημερίδα αυτή ήταν για μια ακόμη φορά οι πληροφορίες για τα δικαιώματα των ασθενών αλλά και την διεκδίκησή τους. 

Οι παριστάμενοι γιατροί, από την πλευρά τους, έδωσαν την ευκαιρία να ακούσουν οι συμμετέχοντες από πρώτο χέρι πως αντιλαμβάνονται οι θεράποντες ιατροί την σχέση τους με τον ασθενή, τι πρέπει να ισχύει, πως ανακοινώνεται ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά και γενικότερα πως πρέπει να συμπεριφέρεται ο γιατρός απέναντι στις όποιες ανησυχίες του ασθενούς.

Το θέμα είναι κομβικό καθώς από την στάση του ασθενούς εξαρτάται κατά πολύ η εξέλιξη του προβλήματός του αλλά και η κατανόηση του από τον ίδιο τον γιατρό.

Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ψυχολόγοι ή οι κοινωνικοί λειτουργοί. Αυτό έγινε σαφές στην 2η ημερίδα, όπου τονίστηκε και η σημασία της αποβολής του κοινωνικού στίγματος αλλά και η αποδοχή του διαφορετικού.

Η μεγάλη σημασία των κλινικών μελετών και ερευνών υπογραμμίστηκε και πάλι στην εν λόγω ημερίδα.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών μίλησαν επίσης για την σημασία της εξωστρέφειας, την ανάγκη δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την μεγάλη σημασία του εθελοντισμού, αλλά και την ανάγκη συλλογικής θεραπευτικής προσπάθειας για την καταπολέμηση μιας ασθένειας.

Δόθηκαν επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα μερικών από αυτές τις δράσεις, και τονίστηκε παράλληλα η σημασία της εξοικοίωσης με τα social media αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Σημαντική επίσης ήταν η ομιλία για την καταπολέμηση του πόνου και την ποιότητα ζωής του ασθενούς 

Το Βήμα του Ασθενή όπως και τα στατιστικά στοιχεία για την χρήση του διαδικτύου, είχαν και πάλι την τιμητική τους στα «Βήματα Ασθενών». Ξεχωριστή πάντως ήταν η παρουσίαση για το πως η τεχνολογία και το διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα υγείας ανθρώπους απομακρυσμένων περιοχών, μέσα από ασύρματα κοινοτικά δίκτυα διασύνδεσης.

Στην 2η ημερίδα του iatronet.gr κορυφαίο ρόλο, όπως προαναφέραμε, διαδραμάτισαν και πάλι οι μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών, (από τον σύλλογο «Η σκυτάλη» η Ιωάννα Λεβαντή, το σύνδρομο Rett, η Βίκυ Καπουδάκη, την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης «Μαζί» ο Χρήστος Κιούσης και η μαρτυρία του Στέλιου Κούκα, ασθενή με διαβήτη τύπου Β που παράλληλα με την αφήγηση της περιπέτειάς τους, θέλησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για την παρατεταμένη απουσία της Πολιτείας.

Με τις μαρτυρίες, για άλλη μια φορά έγινε σαφές σε όλους ο σημαντικός τους ρόλος, καθώς ο καθένας μπορεί από αυτές αντλήσει εμπειρίες και να μπει στην θέση του κάθε ασθενή, βιώνοντας όλα αυτά που περνά.

Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν πάντως πως οι σύλλογοι ασθενών πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο λόγω της απουσίας της Πολιτείας.

Τέλος, σημαντική και στην 2η ημερίδα του iatronet.gr ήταν η ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, όπου οι σύλλογοι μπορούν να ενταχθούν και να αναπτύξουν τις δράσεις τους αλλά και τα ερευνητικά προγράμματα.

Το iatronet.gr θα συνεχίσει τις ημερίδες και μετά το καλοκαίρι, καθώς η ανταπόκριση από τους συλλόγους ασθενών και τα μέλη τους είναι πολύ μεγάλη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα είναι και πάλι ο άνθρωπος, είναι δεν είναι ασθενής. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδειχθούν όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και οι καλές πρακτικές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο σοβαρά παίρνουμε τα μουχλιασμένα τρόφιμα [μελέτη]
Η συμβολή της Novo Nordisk Hellas στην προαγωγή της καινοτόμου έρευνας
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη