Από τη μελέτη που διήρκησε 14 χρόνια, σε σχεδόν ένα εκατομμύριο ασθενείς, διαπιστώθηκε ότι η διάγνωση υψηλής χοληστερόλης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτων από καρκίνους στον πνεύμονα, τον μαστό, τον προστάτη και τα έντερα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Paul Carter από το Πανεπιστήμιο Aston του Birmingham, δήλωσε: «Η ανακάλυψη της σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας και υψηλής χοληστερόλης ως παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, ήταν συναρπαστική για τους ερευνητές και το κοινό" προσθέτοντας ότι "Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ιδέα ότι εάν η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, οι παρεμβάσεις για τη μείωσή της, όπως μέσω των στατινών, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτό.

Και συνέχισε: «Είχαμε βρει την σύνδεση μεταξύ όσων είχαν υψηλή χοληστερόλη και την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η χορήγηση στατινών για την υψηλή χοληστερόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έτσι θέλαμε να δούμε αν θα υπάρχει κάποια επίπτωση της υψηλής χοληστερόλης και στη θνησιμότητα των ασθενών με καρκίνο.»
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 22.677 άτομα που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και των εντέρων, τους τέσσερεις πιο κοινούς καρκίνους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από διόρθωση για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και τις δέκα πιο κοινές αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, αν είχαν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη από ότι αν δεν είχαν.

Έχοντας κάποιος διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, είχε 22% μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, 43% μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, 47% μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, και 30% μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου.

Ο Carter διαπίστωσε ότι: «Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει κάτι που στη διάγνωση με υψηλή χοληστερόλη βελτιώνεται η επιβίωση. Ο βαθμός στον οποίο γίνεται αυτό, στους τέσσερις καρκίνους που μελετήθηκαν, είναι εντυπωσιακός. Με βάση την προηγούμενη έρευνα νομίζουμε ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή πιθανότητα να είναι οι στατίνες που παράγουν αυτό το αποτέλεσμα.»

Ο αρχισυντάκτης της έκθεσης Rahul Potluri δήλωσε ότι, «Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής ενισχύουν το επιχείρημα για μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με καρκίνο, που θα αξιολογήσει την πιθανή προστατευτική επίδραση των στατινών και άλλων συνηθισμένων ουσιών που χρησιμοποιούνται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η ασπιρίνη, τα φάρμακα για την υψηλή πίεση, β-αναστολείς και άλλα. Μένει να δούμε το εάν είναι οι στατίνες ή / και άλλα καρδιαγγειακά σκευάσματα σε συνδυασμό αυτά που έχουν επίδραση στη θνησιμότητα των καρκινοπαθών.»

Ο Potluri καταλήγει ότι: «Οι καρκινοπαθείς ασθενείς που έχουν υψηλή κίνδυνο ή έχουν ήδη κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, θα πρέπει να λάβουν στατίνες σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες. Δεν νομίζω ότι ακόμα μπορούμε να χορηγήσουμε στατίνες για τον καρκίνο αυτόν καθ’ αυτόν. ¨όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει εάν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από την κλινική μελέτη.»

Πηγές:
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Frontiers in CardioVascular Biology (FCVB)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα