Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν πιο αισιόδοξοι από τους γιατρούς τους και μόνο λίγοι από αυτούς ήξεραν ότι ο γιατρός τους είχε διαφορετική εκτίμηση.

Για τον γιατρό η ξεκάθαρη κουβέντα με τον ασθενή που πάσχει από ανίατο καρκίνο είναι δύσκολη. Οι περισσότεροι ασθενείς αν και έχουν πληροφόρηση για την πρόγνωση των γιατρών, εντούτοις δεν αντιμετωπίζουν κατάματα την αλήθεια.

Αυτό οδηγεί συνήθως στο να μην εκφράζονται ξεκάθαρα οι γιατροί, όπως θα έπρεπε. Συνέπεια αυτού είναι η «ασυμφωνία» γιατρού και ασθενούς, κάτι που αποκαλύφθηκε και σε σχετική δημοσκόπηση μεταξύ Αμερικανών ασθενών και γιατρών. 

Όλοι οι ασθενείς είχαν καρκίνο στο 3ο και 4ο στάδιο και οι θεράποντες ιατροί δήλωναν ότι δεν θα εκπλήσσονταν αν οι ασθενείς πέθαιναν τον επόμενο χρόνο. Κανονικά ζούσαν οι μισοί από τους ασθενείς μόνο 16 μήνες και εξαιτίας του σταδίου του καρκίνου λιγότερο από 5% αυτών επιβίωναν τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Οι 238 ασθενείς και οι 38 θεράποντες ογκολόγοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο αφενός για το αν οι ασθενείς πιστεύουν ότι θα ζήσουν δύο ή περισσότερα χρόνια και αφετέρου αν οι γιατροί πιστεύουν σε αυτό.

Οι απαντήσεις, τις οποίες αξιολόγησε ο Ronald Epstein του Πανεπιστημίου του Rochester Medical Center, δείχνουν ότι οι γιατροί και οι ασθενείς σε 161 από τις 238 περιπτώσεις (68%) έχουν διαφορετική άποψη.

Ανάμεσα στους μη σύμφωνους ασθενείς οι 144 (89%) δήλωσαν ότι δεν ήξεραν ότι ο γιατρός εκτιμούσε διαφορετικά την πρόγνωσή τους. Από τους 161 ασθενείς με την διαφοροποιημένη εκτίμηση, οι 155 (96%) ήταν πιο αισιόδοξοι από τους γιατρούς. 

 

Πηγές:
JAMA Oncology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε