Το πώς ζει μια οικογένεια, όπως και το περιβάλλον της, μπορεί να παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τα γονίδια στην εμφάνιση διάφορων ασθενειών, δείχνει μια νέα έρευνα.

Εξετάστηκαν τα ιατρικά ιστορικά περισσότερων από 500.000 ανθρώπων και των οικογενειών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία συγγενών εξ αίματος, αλλά και υιοθετημένων. Οι ερευνητές εστίασαν σε 12 κοινές ασθένειες, όπως η υπέρταση και η καρδιοπάθεια, αλλά και σε διάφορες μορφές καρκίνου και νευρολογικών παθήσεων.

Ορισμένοι παράγοντες που φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των ασθενειών είναι ο χώρος κατοικίας, όπως και οι διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, η σημασία των γονιδίων υπολογίζεται πως μπορεί να υπερτιμάται μέχρι και κατά 47% όταν δεν λαμβάνονται υπόψιν και οι υπόλοιποι παράγοντες, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δείχνει ακριβείς υπολογισμούς του ρόλου που παίζουν τα γονίδια σε αυτές τις ασθένειες, και επίσης αναγνώρισε σε ποιες ακριβώς ασθένειες το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σημαντικότερο ρόλο, όπως στην καρδιοπάθεια, την υπέρταση και την κατάθλιψη.

 

Πηγές:
Nature Genetics Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο