Το είδος της κλωστής που θα χρησιμοποιηθεί στην περίδεση του τραχήλου της μήτρας, την επέμβαση που θα γίνει αν ο κίνδυνος του πρόωρου τοκετού είναι μεγάλος. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο υπόκεινται στην διαδικασία, καθώς πιστεύεται ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή θνησιγένειας.

Οι ερευνητές, όμως, βρήκαν πως το πιο συνηθισμένο νήμα που χρησιμοποιείται στην επέμβαση, ένα πλεκτό νήμα, μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες θνησιγένειας, σε σύγκριση με ένα μονό νήμα. Ταυτόχρονα, με το πλεκτό νήμα, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού διπλασιαζόταν. Και, καθώς πολλές φορές αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνεται και σε γυναίκες που δεν την χρειάζονται πραγματικά, η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας.

Το πλεκτό νήμα αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν βλαβερά βακτήρια μέσα στον κόλπο, προκαλώντας φλεγμονές και αλλαγές στον τράχηλο. Αυτές οι παρενέργειες δεν εμφανίστηκαν με την χρήση ενός μονού νήματος από νάιλον.

Από τις 700 γυναίκες που εξετάστηκαν, το 15% εκείνων που δέχθηκαν τα ράμματα με το πλεκτό νήμα γέννησαν νεκρό βρέφος, σε σχέση με το 5% εκείνων που δέχθηκαν το νήμα από νάιλον. Στις περιπτώσεις πρόωρου τοκετού, 27% των περιπτώσεων του πλεκτού νήματος γέννησαν πρόωρα, σε σύγκριση με το 17% που επέλεξαν νάιλον. Λόγω αυτής της έρευνας, ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο μία μεγάλης κλίμακας συγκριτική έρευνα, και αναμένουμε τα αποτελέσματα μέσα σε δύο χρόνια.

Το μόνο μειονέκτημα της διαδικασίας είναι πως το μονό νήμα είναι πιο δύσκολο στην χρήση, αλλά προς το παρόν οι ειδικοί προτείνουν την χρήση του, καθώς τα αποτελέσματα λένε πως είναι πιο ασφαλές.

Πηγές:
Science Translational Medicine Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας