Η διατροφή που βοηθά ανθρώπους να μειώσουν την υπέρταση μπορεί ενδεχομένως επίσης να αποτελέσει μια μη φαρμακευτική αγωγή για την ουρική αρθρίτιδα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 400 ανθρώπους που ακολουθούσαν τη δίαιτα DASH ή μια τυπική δυτικού τύπου διατροφή.

Εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η δίαιτα DASH επίσης μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος είναι γνωστό πως προκαλούν ουρική αρθρίτιδα.

Η επίδραση της DASH σε ορισμένους ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα ήταν τόσο ισχυρή που σχεδόν ταίριαζε με την αποτελεσματικότητα  των φαρμάκων που χορηγούνται για την οδυνηρή πάθηση, δήλωσαν ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να προσφέρουν αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο μείωσης των επιπέδων ουρικού οξέος. Αυτό πιθανόν θα προλάμβανε τις εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας σε ανθρώπους με ελαφρά έως μέτρια ουρική αρθρίτιδα που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν φάρμακα.

Ο ερευνητής Dr Edgar Miller III, του Johns Hopkins University School of Medicine, στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι καλά νέα για τέτοιους ασθενείς. Μια διατροφική προσέγγιση στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας θα πρέπει να θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis and Rheumatology.

 

Πηγές:
Arthritis and Rheumatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ