Το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και υψηλό σάκχαρο.

Παλαιότερα, ενδείξεις ανέφεραν ότι το υπερβάλλον βάρος μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση 5 ειδών καρκίνου- αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, καρκίνο στο παχύ έντερο, καρκίνο στο μαστό σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και καρκίνο στη μήτρα και στους νεφρούς.

Επισκόπηση περισσότερων των 1.000 ερευνών ανακάλυψε ισχυρές ενδείξεις ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνει τον κίνδυνο 8 ακόμα ειδών καρκίνου, περιλαμβανομένων του στομάχου, του ήπατος, της χολής, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του μηνιγγιώμτατος, του θυρεοειδούς και του πολλαπλού μυελώματος.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι για τα περισσότερα είδη καρκίνου στη νέα εκτεταμένη λίστα όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σχετιζόμενος με το υπερβάλλον βάρος ήταν παρόμοιος στους άντρες και στις γυναίκες και σταθερός σε γεωγραφικές περιοχές- Βόρειο Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.

Το υπερβάλλον λίπος οδηγεί σε μεγάλη παραγωγή οιστρογόνων, τεστοστερόνης και ινσουλίνης και προάγει τη φλεγμονή- όλα μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου.

Ο περιορισμός της αύξησης του βάρους σε δεκαετίες, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των παραπάνω καρκίνων.
Επιπλέον, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους, η άσκηση και η αποχή από το κάπνισμα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Η επισκόπηση πραγματοποιήθηκε από το International Agency for Cancer on Research (IARC), του ΠΟΥ, στη Γαλλία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The New England Journal of Medicine.

 

Πηγές:
The New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας