Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η έλλειψη ύπνου για 5 ώρες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης.

Η έρευνα εστίασε στην απώλεια συνδεσιμότητας μεταξύ νευρώνων στον ιππόκαμπο και στο πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη.

Ο Robbert Havekes, του Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences, δήλωσε ότι είναι σαφές πως ο ύπνος παίζει ρόλο στη μνήμη. Ωστόσο, το πώς η έλλειψή του βλάπτει τη λειτουργία του ιππόκαμπου και τη μνήμη είναι λιγότερο σαφές.
Νωρίτερα προτάθηκε πως αλλαγές στη συνδεσιμότητα των συνάψεων μπορεί να επηρεάζουν τη μνήμη.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη δοκιμή στον εγκέφαλο ποντικών και εξέτασαν την επίδραση μικρών περιόδων έλλειψης ύπνου στη δομή των δενδριτών.

Η ανάλυση έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει σημαντικά το μάκρος και την πυκνότητα των δενδριτικών ακάνθων που ανήκουν στους νευρώνες της περιοχής CA1 του ιππόκαμπου.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα έλλειψης ύπνου αλλά άφησαν τους ποντικούς να κοιμηθούν ανενόχλητοι, ύστερα, για 3 ώρες.
Η επίδραση της πεντάωρης έλλειψης ύπνου στους ποντικούς ανεστράφη ώστε οι δενδριτικές δομές να είναι παρόμοιες με αυτές που παρουσιάστηκαν στους ποντικούς που κοιμήθηκαν.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν αυτό που συνέβαινε κατά τη διάρκεια της έλλειψης ύπνου σε μοριακό επίπεδο.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι μοριακοί μηχανισμοί που υπογραμμίζουν την αρνητική επίδραση της απώλειας ύπνου στοχεύουν στην πρωτεΐνη cofilin.

Το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης σε νευρώνες του ιππόκαμπου ποντικών με έλλειψη ύπνου όχι μόνο εμπόδισε την απώλεια της συνδεσιμότητας των νευρώνων αλλά έκανε τις διαδικασίες μνήμης ανθεκτικές στην απώλεια ύπνου, πρόσθεσε ο Havekes στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife.

 

 

Πηγές:
eLife.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια