Παιδιά που συνελήφθησαν το χειμώνα είναι πιο πιθανό να έχουν μαθησιακές δυσκολίες, ενώ η έκθεση της μητέρας στον ήλιο μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ηλιοφάνεια προκαλεί τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, που είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 800.000 παιδιών στη Σκοτία. Από όσα συνελήφθησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, κάτω του 9% είχαν μαθησιακές δυσκολίες σε σύγκριση με ποσοστό 7,6% όσων συνελήφθησαν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτοι 3 μήνες κύησης είναι ζωτικής σημασίας διάστημα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στη μητέρα μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Στη Βρετανία, γενικά δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο για να παράγουν βιταμίνη D οι έγκυες.
Αν και η παρούσα έρευνα δεν αξιολογεί άμεσα τα επίπεδα βιταμίνης D, οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι η πιο λογικοφανής εξήγηση για τα ευρήματα.

Η Jill Pell, του University of Glasgow, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αν μπορούσαμε να απαλλαγούμε από την ποικιλία των εποχών θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε 11% των περιστατικών μαθησιακών δυσκολιών.

Η Pell σημείωσε ότι τα παιδιά στην έρευνα γεννήθηκαν πριν την υιοθέτηση των οδηγιών του 2012 που συνιστούν συμπληρώματα βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology.

 

Πηγές:
American Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση