Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο φετινό World Congress of Anaisthesiologists στο Χονγκ Κονγκ, δείχνει ότι η χρήση κινητών συσκευών μπορεί να μειώσει το άγχος των παιδιών που σχετίζεται με τον αποχωρισμό από τους γονείς τους λίγο πριν μπουν στο χειρουργείο.

Στη μελέτη, τα παιδιά που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε το αναισθητικό Midazolam, και στη δεύτερη ομάδα δόθηκαν iPads, είκοσι λεπτά πριν τους γίνει αναισθησία. Τα επίπεδα του στρες των παιδιών μετρήθηκαν από δύο διαφορετικούς ψυχολόγους, σε τέσσερις διαφορετικές στιγμές: κατά την άφιξη στο νοσοκομείο, τη στιγμή που έπρεπε να αποχωριστούν τους γονείς τους, κατά την είσοδο στο χειρουργείο και στην μονάδα θεραπείας μετά την αναισθησία.

Ταυτόχρονα, το άγχος των γονιών μετρήθηκε τις ίδιες στιγμές, εκτός απο την στιγμή της εισόδου στο χειρουργείο, καθώς δεν ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άγχος και στα παιδιά και στους γονείς ήταν σε παρόμοια επίπεδα, με παρόμοιο μοτίβο εξέλιξης. Οι γονείς και οι νοσοκόμοι βρήκαν την αναισθησία πιο ικανοποιητική μέθοδο.

Οι ειδικοί κατέληξαν ότι το στρες και των γονιών, αλλά και των παιδιών, μπορεί να μειωθεί εξίσου και με την αναισθησία, και με την χρήση ενός iPad. Όμως, φάνηκε πως η αναισθησία χορηγήθηκε καλύτερα στην ομάδα που της δόθηκαν iPads. Η χρήση των συσκευών μπορεί να είναι, συνεπώς, ένα χρήσιμο μη φαρμακευτικό εργαλείο για να ελαττωθεί το στρες στην παιδιατρική περιπατητική χειρουργική επέμβαση.

Πηγές:
World Congress of Anaisthesiologists.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα