Ερευνητές ανάπτυξαν λειτουργικό τεχνητής νοημοσύνης που ερμηνεύει τις μαστογραφίες υπεύθυνα, βοηθώντας τους γιατρούς στη γρήγορη και ακριβή πρόβλεψη του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό και συμβάλλοντας στην παράλειψη των μη αναγκαίων βιοψιών στο μαστό.

Το λειτουργικό ‘’μεταφράζει’’ ιατρικά αρχεία σε διαγνωστικές πληροφορίες με 30 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα και με ακρίβεια 99%, αναφέρουν ερευνητές στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Cancer.

Το λειτουργικό επισκοπεί εκατομμύρια αρχεία σε σύντομο χρόνο βοηθώντας στον εντοπισμό του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας τη μαστογραφία της ασθενούς, δήλωσε ο ερευνητής Stephen Wong, του Houston Methodist Research Institute των ΗΠΑ.

Ο Wong σημείωσε ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να περιορίσει μη αναγκαίες βιοψίες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το λειτουργικό τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσουν μαστογραφίες και παθολογικές αναφορές 500 ασθενών με καρκίνο μαστού.

Το λειτουργικό σάρωσε αρχεία ασθενών, συνέλεξε διαγνωστικά στοιχεία και συνέδεσε ευρήματα μαστογραφιών με υπότυπους καρκίνου στο μαστό.

Γιατροί χρησιμοποίησαν αποτελέσματα, όπως την έκφραση πρωτεϊνών του όγκου, για να προβλέψουν με ακρίβεια την πιθανότητα κάθε ασθενούς να διαγνωστεί με καρκίνο.

Η επισκόπηση 50 ιατρικών αρχείων απαίτησε από 2 γιατρούς 50-70 ώρες, ενώ το λειτουργικό επισκόπησε 500 σε λίγες ώρες εξοικονομώντας πάνω από 500 ώρες.

Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια βιοψίες στο μαστό και περίπου το 20% πραγματοποιούνται χωρίς να υπάρχει ανάγκη λόγω λανθασμένων θετικών αποτελεσμάτων μαστογραφιών σε μαστούς που δεν έχουν καρκίνο, εκτιμά η American Cancer Society.

Οι ερευνητές ελπίζουν το λειτουργικό να βοηθήσει τους γιατρούς να καθορίζουν καλύτερα τον ποσοστιαίο κίνδυνο που θα χρειάζεται βιοψία και να τους εφοδιάσει με εργαλείο που θα μειώνει τις μη αναγκαίες βιοψίες στο μαστό.

 

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας