Η έναρξη της παρηγορητικής αγωγής λίγο μετά τη διάγνωση μη ιάσιμου καρκίνου βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, δείχνει νέα έρευνα.

Η έρευνα οδηγεί επίσης σε περισσότερη συζήτηση σχετικά με τις προτιμήσεις των ασθενών για το τέλος της ζωής τους, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 350 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με μη ιάσιμο καρκίνο στον πνεύμονα ή στο πεπτικό. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Μια ομάδα έλαβε έγκαιρα παρηγορητική φροντίδα ενσωματωμένη στην αγωγή κατά του καρκίνου και η άλλη έλαβε μόνο αντικαρκινική αγωγή.

Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν στις 12 και στις 24 εβδομάδες μετά τη διάγνωση. Στις 24 εβδομάδες, οι ασθενείς που έλαβαν νωρίς παρηγορητική αγωγή ήταν πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν ότι ανταποκρίνονταν με ενεργό τρόπο στην κατάσταση σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας, επίσης είχαν υψηλότερη ποιότητα ζωής και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης στις 24 εβδομάδες, αλλά όχι στις 12.

Ποσοστό 30% των ασθενών που έλαβαν νωρίς παρηγορητική θεραπεία δήλωσαν ότι είχαν συζητήσεις για τις προτιμήσεις τους σχετικά με το τέλος της ζωής τους. Ποσοστό 14% των ασθενών με τη συνήθη θεραπεία είχε παρόμοιες συζητήσεις

Η έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο της American Society of Clinical Oncology (ASCO) στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο ερευνητής Joseph Andrew Greer, του Massachusetts General Hospital, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ασθενείς που έλαβαν έγκαιρα παρηγορητική φροντίδα ήταν πιο πιθανό να δρουν έτσι ώστε να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, καθώς και να δεχτούν τη διάγνωση. Πρόσθεσε, ότι η παρηγορητική φροντίδα είναι σημαντικό συστατικό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ασθενείς και τις οικογένειές τους.

 

Πηγές:
American Society of Clinical Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό