Θετική έκβαση στη λειτουργία του βρετανικού συστήματος Υγείας, εκτιμούν ότι θα έχει το Brexit οι αναγνώστες του Iatronet που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του portal.

Το 52% απάντησε ότι η λειτουργία του NHS δεν θα επηρεαστεί (29%) ή και θα βελτιωθεί (23%), σε αντίθεση με το 42%, οι οποίοι θεωρούν ότι θα επιδεινωθεί.

Το βρετανικό ΕΣΥ είναι ιστορικό, καθώς εισήγαγε νέους θεσμούς και αναβάθμισε θεαματική την υγεία των κατοίκων της Γηραιάς Αλβιώνας.

Πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από μολυσματικές ασθένειες, όπως η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η φυματίωση, η διφθερίτιδα και η πολιομυελίτιδα.

Η παιδική θνησιμότητα έφθανε στο 20%. Οι Βρετανοί έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ μικρό ήταν το ποσοστό αυτών που επωφελούνταν από τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο εξαιτίας και του πολέμου και το 1943 ο διακεκριμένος οικονομολόγος σερ Ουίλιαμ Μπίβεριτζ παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο για την Υγεία.

Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενός δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα παρείχε δωρεάν περίθαλψη στους Βρετανούς.

Ακολούθησε μία μεγάλη συζήτηση, με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών και το Συντηρητικό Κόμμα να αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική, ενώ θετική ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κόμματος.

Με την πρόοδο του χρόνου, το πρωτοποριακό αυτό σύστημα άρχισε να παρακμάζει. Στις αρχές του 2016, τα νοσοκομεία σε όλη τη Βρετανία ανέβαλαν τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις λόγω απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Ήταν η πρώτη μαζική απεργία γιατρών τα τελευταία 40 χρόνια. Η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 1975.

Νέοι γιατροί και φοιτητές της ιατρικής που εργάζονται ως ειδικευόμενοι ιατροί, αντιδρούν στις αντίξοες συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές.

Πιστεύετε ότι το Brexit θα επιδεινώσει το βρετανικό ΕΣΥ;

1. Οπωσδήποτε 21%

2. Είναι πιθανό 21%

3. Δεν θα επηρεαστεί 29%

4. Θα βελτιωθεί 23%

5. Δεν απαντώ 6%

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό