Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση συμπεριφέρονται διαφορετικά σε σχέση με τα κύτταρα των υγιών.

Ερευνητές του Linköping University στη Σουηδία, εκμεταλλευτήκαν αυτή τη διαφορά για να αναπτύξουν μέθοδο που θα μπορεί να προβλέπει τη δραστηριότητα της νόσου.

Επι του παρόντος δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιοι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μέθοδος που ανέπτυξαν θα συμβάλει στο να απαντηθεί η ερώτηση γιατί ορισμένοι ασθενείς έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με άλλους. Τελικά, μπορεί να αναπτυχθεί εξέταση για τον έλεγχο των ασθενών.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports, περιγράφει πώς εντόπισαν οι ερευνητές βιοδείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη νόσο.

Οι ερευνητές συνέκριναν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση με κύτταρα υγιών, της ομάδας ελέγχου.

Ανακάλυψαν σημαντικές διαφορές στη λειτουργία των κυττάρων μεταξύ των δυο ομάδων.
Εξέτασαν πώς αλληλεπιδρούν πολλές πρωτεΐνες και χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους (bioinformatics) για να εντοπίσουν αυτές που είναι πολύ σημαντικές στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Η ερευνήτρια Mika Gustafsson, δήλωσε ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν λεπτομερώς αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών και να μπορέσουν να εντοπίσουν σημαντικές πρωτεΐνες. Αυτό τους οδήγησε σε βιοδείκτη που μπορεί να προβλέψει το πώς εξελίσσεται η νόσος στον ασθενή.

Ο βιοδείκτης που εντόπισαν οι ερευνητές αποτελεί συνδυασμό 4 πρωτεϊνών οι συγκεντρώσεις των οποίων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορούν να μετρηθούν.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προβλέψουν με τη βοήθεια του βιοδείκτη ποιοι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση θα μπορούσαν να έχουν ενεργή πολλαπλή σκλήρυνση 2 χρόνια αργότερα.
Η νέα μέθοδος μπόρεσε επίσης να προβλέψει την αποτελεσματικότητα ενός κοινού φαρμάκου για τη νόσο, σε μικρή ομάδα ασθενών.

Ο καθηγητής Jan Ernerudh, δήλωσε ότι το να μπορούμε να καθορίσουμε την πρόγνωση με μεγαλύτερη ακρίβεια είναι τεράστιο βήμα μπροστά, όσον αφορά την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

 

Πηγές:
Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]