Πειραματικό φάρμακο, το laquinimod, φαίνεται να εμποδίζει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ποντικούς, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έδωσε περισσότερα στοιχεία για το πώς δρα το πειραματικό φάρμακο, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Scott Zamvil, του University of California.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για έρευνα σε ζώα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν μάθουμε αν θα μπορούσε το φάρμακο να έχει παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, επειδή δίνουν ελπίδα σε ανθρώπους με προχωρημένη εκδοχή της νόσου.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πείραμα σε 50 ποντικούς με πολλαπλή σκλήρυνση που έλαβαν είτε καθημερινή δόση laquinimod είτε νερό. Στη συνέχεια ανέλυσαν και μέτρησαν τα Τ κύτταρα καθώς και τα Β κύτταρα.

Μόνο το 29% των τρωκτικών που έλαβαν laquinimod εμφάνισε πολλαπλή σκλήρυνση σε σύγκριση με ποσοστού 58% όσων έλαβαν placebo, ανακάλυψε η έρευνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φάρμακο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς υπήρχε 96% μείωση σε βλαβερές ομάδες Β κυττάρων-που υπάρχουν μόνο σε ανθρώπους με τη νόσο.

Σε δεύτερο πείραμα που έγινε σε 22 ποντικούς, η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ζώα laquinimod μετά την εμφάνιση παράλυσης. Η εξέλιξη της νόσου στους ποντικούς επιβραδύνθηκε σημαντικά, έδειξε η έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Neurology, Neuroimmunology & Neuroinflammation.

 

Πηγές:
Neurology, Neuroimmunology & Neuroinflammation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο