Ναι, το ξέρουμε πως η ζωή πλέον είναι πολύ δύσκολη χωρίς smartphone. Είναι ένας φορητός υπολογιστής τσέπης, που μας βοηθά να οργανώσουμε την ζωή μας. Φαίνεται, όμως, πως αυτά τα κινητά μπορούν να επηρεάσουν και την ποιότητα του ύπνου μας αρνητικά, με έναν τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί.

Ένας στους τρεις χρήστες smartphone πιάνει στα χέρια του το κινητό του μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά αφού ξυπνήσει το πρωί, και οι μισοί χρήστες μέσα στα πρώτα τρία τέταρτα της ώρας. Αυτό είναι φυσιολογικό—από τον έλεγχο των επαγγελματικών mail μέχρι το διάβασμα εφημερίδας. Έχει, όμως, παρατηρηθεί και νυχτερινή χρήση.

Η έρευνα επισημαίνει ότι ένας στους τρεις χρήστες smartphone ελέγχει το κινητό του όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Ένας στους έξι απαντάει σε μηνύματα. Ένας στους τέσσερις βλέπει τις ενημερώσεις του στα social media. Και αυτό, όπως είναι λογικό, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

Κάπως αναμενόμενο ίσως είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των χρηστών είναι νεαρής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι στους ενήλικες 18-24 ετών, το 50% ελέγχει τις ενημερώσεις του μέσα στη μέση της νύχτας. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να ελαττωθεί αυτή η χρήση των smartphones, για να αποφευχθούν διαταραχές του ύπνου. Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:

  • Μην κοιμάστε δίπλα στο κινητό σας
  • Κλείστε το smartphone σας ενώ κοιμάστε
  • Αφού ξυπνήσετε το πρωί, περιμένετε μισή ώρα μέχρι να πιάσετε το κινητό σας
  • Δοκιμάστε να έχετε περιόδους μέσα στην ημέρα σας χωρίς τη χρήση κινητού και χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στα social media
  • Σβήστε τις πιο εθιστικές εφαρμογές, αν το πρόβλημα αρχίζει να βγαίνει εκτός ελέγχου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’