Άνθρωποι με ευτυχισμένους συζύγους είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν καλύτερη υγεία με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με έρευνα σε σχεδόν 2.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το επίπεδο ευτυχίας ενός ανθρώπου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Dr William Chopik, του Michigan State University, δήλωσε ότι το εύρημα διευρύνει σημαντικά τις εικασίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ ευτυχίας και υγείας, υποδεικνύοντας μοναδική κοινωνική σχέση. Όπως σημείωσε, απλώς με το να έχει κάποιος ευτυχισμένο σύντροφο μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει την υγεία του όσο με το να προσπαθεί να είναι ευτυχισμένος ο ίδιος.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γενικά είναι υγιείς, αλλά ο Dr Chopik θέλησε να προχωρήσει παραπέρα την έρευνα εξετάζοντας την επίδραση των διαπροσωπικών σχέσεων στην υγεία.

Δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πιθανές αιτίες γιατί το να έχει κάποιος ευτυχισμένο σύντροφο θα μπορούσε να ενισχύει την υγεία του, άσχετα από τη δική του ευτυχία.

  • Οι ευτυχισμένοι σύντροφοι δίνουν ισχυρότερη κοινωνική στήριξη, όπως φροντίδα, σε σύγκριση με μη ευτυχισμένους, που είναι πιο πιθανό να εστιάζουν στα δικά τους στρεσογόνα θέματα.
  • Οι ευτυχισμένοι σύντροφοι μπορεί ενδεχομένως να εμπλέξουν μη ευτυχισμένους ανθρώπους σε δραστηριότητες και περιβάλλοντα που προάγουν την καλή υγεία ,όπως διατήρηση τακτικού προγράμματος ύπνου, υγιεινή διατροφή και άσκηση
  • Η συνύπαρξη με ευτυχισμένη σύντροφο θα πρέπει να κάνει πιο εύκολη τη ζωή ενός ανθρώπου ακόμα και αν δεν είναι ο ίδιος εμφανώς πιο ευτυχισμένος.

 

Πηγές:
American Psychological Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα