Βρετανός με ιό HIV που υποβάλλεται σε πρωτοπόρα θεραπεία για τη θεραπεία από τη νόσο, εμφάνισε αξιοσημείωτη πρόοδο, σύμφωνα με δηλώσεις.

Επιστήμονες που χορηγούν θεραπευτική αγωγή στον 44χρονο ασθενή αισιοδοξούν για σημαντική εξέλιξη, καθώς η αγωγή χαρακτηρίζεται ως μια από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες στο δρόμο για την πλήρη ίαση του HIV.

Ο άντρας είναι ο πρώτος από 50 ανθρώπους που ολοκληρώνει κλινική δοκιμή που χρησιμοποιεί επίθεση δυο σταδίων στον ιό.
Η έρευνα πραγματοποιείται με συνεργασία κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων- Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London και τα οποία δοκιμάζουν τεχνική που έγκειται στην έκθεση πρώτα και στην καταστροφή έπειτα του ιού.

Ο Mark Samuels, του National Institute for Health Research Office for Clinical Research Infrastructure, δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες όσον αφορά την πλήρη ίαση από τον ιό HIV. Ερευνάται η πραγματική πιθανότητα ίασης.

Πρόσθεσε, ότι πρόκειται για τεράστια πρόκληση και ότι ακόμα είναι νωρίς. Ωστόσο η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη.
Ο ασθενής δήλωσε ότι πρόσφατες εξετάσεις αίματος δεν ανίχνευσαν τον ιό, αν και είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσουμε ότι η αγωγή πέτυχε.

Η νέα έρευνα στοχεύει να ξεπεράσει σημαντικό εμπόδιο όσον αφορά την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό του ασθενούς, κάτι που αποτελεί πρόκληση για δεκαετίες.

Αρχικά ένα εμβόλιο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίσει τα T-κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Στη συνέχεια χορηγείται το φάρμακο Vorinostat το οποίο ξυπνά τα Τ- κύτταρα που βρίσκονται εν υπνώσει και τα οποία στη συνέχεια αρχίζουν να παράγουν πρωτεΐνες που δρουν ώστε να τα εντοπίσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Πηγές:
thetimes.co.uk

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα