Η φτώχεια μπορεί ενδεχομένως να βλάπτει τις νοητικές λειτουργίες και να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου, σε κάποιες περιπτώσεις, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 3.400 ενήλικες, ηλικίας 18-30 ετών στην έναρξη, το 1985-1986. Οι εθελοντές συνέχισαν την έρευνα μέχρι το 2010.

Στο τέλος της, υποβλήθηκαν σε 3 τεστ για να μετρήσουν την εγκεφαλική λειτουργία. Τα τεστ μετρούσαν τη σκέψη, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στενή σχέση μεταξύ οικονομικών προβλημάτων και χειρότερης νοητικής λειτουργίας, ιδίως στην ταχύτητα επεξεργασίας.

Όσοι ήταν φτωχοί σε όλη τη διάρκεια της έρευνας είχαν σημαντικά χειρότερη επίδοση στα τεστ σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ φτωχοί, έδειξε η έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η φτώχεια, ενδεχομένως είναι σημαντικός παράγοντας στη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση μεταξύ της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της υγείας του εγκεφάλου και της γήρανσης.

Η ερευνήτρια Adina Zeki Al Hazzouri, του University of Miami Miller School of Medicine, δήλωσε ότι η διατήρηση των νοητικών ικανοτήτων είναι σημαντικό συστατικό υγείας.

Πρόσθεσε, ότι η παρακολούθηση των αλλαγών στο εισόδημα και οι οικονομικές δυσκολίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και το πώς αυτές επηρεάζουν τη νοητική υγεία αποτελούν σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

 

Πηγές:
American Journal of Preventive Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση