Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το απόλυτο όριο όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου δεν ξεπερνά τα 125 χρόνια.
Επιστήμονες του Albert Einstein College of Medicine δήλωσαν ότι δεν ανακάλυψαν άνθρωπο να έχει ζήσει πάνω από 122 χρόνια.
Από το 1970, η μέγιστη διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανοδική πορεία για τη μέγιστη διάρκεια ζωής έχει οροφή και ήδη την έχουμε αγγίξει.

Ο ερευνητής Jan Vijg, θεωρεί ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι φτάσαμε στην οροφή του προσδόκιμου ζωής-που συνέβη στη δεκαετία του 1990.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων Human Mortality Database, που περιλαμβάνει στοιχεία περισσότερων των 40 χωρών.

Όταν εστίασαν στη βελτίωση στην επιβίωση από το 1900, για ανθρώπους 100 ετών και άνω, ανακάλυψαν ότι τα κέρδη στην επιβίωση έφταναν σε οροφή περίπου στην ηλικία των 100 ετών και στη συνέχεια ακολουθούσε ταχεία πτωτική πορεία, άσχετα από το έτος στο οποίο είχαν γεννηθεί οι άνθρωποι.

Το εύρημα δείχνει πιθανό όριο όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν σε ανθρώπους που επιβεβαιώθηκε πως έζησαν μέχρι τα 110 και πάνω, μεταξύ του 1968 και του 2006 στις 4 χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό υπέργηρων (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

Η ηλικία θανάτου για τους υπεραιωνόβιους αυξήθηκε γρήγορα μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και στην αρχή της δεκαετίας του 1990 αλλά έφτασε σε οροφή περίπου το 1995 –περαιτέρω ένδειξη του ορίου στο προσδόκιμο ζωής.

Η οροφή, σημειώνουν οι ερευνητές, συνέβη περίπου το 1997, χρονιά που πέθανε Γαλλίδα ηλικίας 122 ετών.
Οι ερευνητές θέτουν το μέσο μέγιστο προσδόκιμο ζωής στα 115 χρόνια.

Τελικά, οι ερευνητές υπολόγισαν τα 125 χρόνια ως απόλυτο όριο του προσδόκιμου ζωής.
Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες, σε συγκεκριμένη χρονιά, να δούμε έναν άνθρωπο να φτάνει τα 125 έτη κάπου στον πλανήτη είναι μικρότερες από 1 στις 10.000.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Nature.

 

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna