Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις ανησυχίες που προκάλεσε επισκόπηση του 2007 από το International Agency for Research on Cancer (IARC) η οποία κατέτασσε την εργασία με βάρδιες που διαταράσσει το βιολογικό ρολόι ως πιθανή αιτία καρκίνου.
Η ερευνήτρια Ruth Travis, του University of Oxford, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως γυναίκες που είχαν εργαστεί σε νυχτερινές βάρδιες δεν ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό-ακόμα και όσες εργάζονταν έτσι πολλά χρόνια.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, εξέτασε αν η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες αύξανε τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρκίνο στο μαστό, παρακολουθώντας 1,4 εκατομμύρια γυναίκες σε 10 έρευνες. Εξέτασε αν οι γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό.

Η μελέτη συνδύασε νέα αποτελέσματα από 3 μεγάλες έρευνες σε 800.000 γυναίκες με στοιχεία από 7 ήδη δημοσιευμένες έρευνες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Σουηδία και την Ολλανδία.

Σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν εργαστεί ποτέ σε νυχτερινές βάρδιες, όσες είχαν κάποτε εργαστεί έτσι-ακόμα και αυτές που εργάζονταν νύχτα για 20 έως 30 χρόνια- δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, έδειξαν τα ευρήματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εμφάνιση καρκίνου στο μαστό ήταν ίδια είτε κάποια δεν εργαζόταν καθόλου σε νυχτερινή βάρδια είτε εργαζόταν σε νυχτερινή βάρδια για δεκαετίες.

 

Πηγές:
Journal of the National Cancer Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές