Στο προσκήνιο θα βρεθεί ο χορός σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια στη χώρα μας. Ειδικοί γιατροί θα παρουσιάσουν τις ευεργετικές ιδιότητές του και θα κάνουν επιστημονική ανάλυση για τα οφέλη που παρέχει κάθε είδος χορού χωριστά, ενώ 22 δασκάλες θα διδάξουν στους συνέδρους ρούμπα, σάμπα, βαλς, τάνγκο και... ντίσκο!

Το ειδικό συμπόσιο για τον χορό τιτλοφορείται «Dancing exercise» και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 72ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 12-15 Οκτωβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΧΟΤ Δρ. Πάνος Α. Ευσταθίου, «ο χορός αποτελεί τη νέα τάση στην άσκηση, καθώς έχει βρεθεί ότι το τζόκινγκ κατέστρεψε πολλές αρθρώσεις τις προηγούμενες δεκαετίες και έτσι αναζητήθηκε μια πιο φιλική μορφή φυσικής δραστηριότητας. Στο συνέδριό μας θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις για τα οφέλη του χορού, ενώ με χορό θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες του - κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά!»

Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δεκάδες στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις και συμπόσια από 218 ειδικούς επιστήμονες, ενώ 628 ερευνητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και 11 κορυφαίοι, ξένοι ορθοπαιδικοί επιστήμονες από Ευρώπη και ΗΠΑ θα παρουσιάσουν προηγμένες ορθοπαιδικές τεχνικές.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα της αντιμετώπισης αλλά και της πρόληψης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Θα πραγματοποιηθεί ειδική επιστημονική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Εταιρειών Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας (EFORT) που αποτελεί συνέχεια του International Spine Master Course το οποίο οργάνωσε 9-12 Ιουνίου 2016 ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Σάπκας.

Από απόψεως τεχνολογίας και καινοτόμων θεραπευτικών εφαρμογών, θα παρουσιασθούν οι νεότερες επιστημονικές απόψεις και διεθνείς χειρουργικές τεχνικές για την σπονδυλική στήλη, καθώς και οι πιο εξελιγμένες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (minimal invasive surgery) για όλους τους τομείς της Ορθοπαιδικής.

Με τις τεχνικές αυτές περιορίζεται η διάρκεια του χειρουργείου και της νοσηλείας του ασθενούς, είναι ταχύτερη η κινητοποίησή του και περιορίζονται οι μεταγγίσεις αίματος και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές. «Επεμβάσεις οι οποίες παλαιότερα χρειαζόντουσαν μεγαλύτερους χρόνους και είχαν περισσότερες βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα και κίνδυνο επιπλοκών, τώρα πραγματοποιούνται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Η εμπειρία των Ελλήνων συναδέλφων μας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και αυτό θα φανεί στο συνέδριο με τη δημοσίευση των επιστημονικών εργασιών των Ελλήνων ορθοπαιδικών στον τομέα της minimal invasive surgery», είπε ο Δρ. Ευσταθίου.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Σάπκας επισήμανε ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε επεμβάσεις που έως πρόσφατα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω συνοδών προβλήμάτων υγείας που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς μας, όπως τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Με τις εξελιγμένες επεμβάσεις μειώνεται το κόστος της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, διότι οι επιπλοκές είναι λιγότερες και ηπιότερες, η ακρίβεια των χειρουργικών επεμβάσεων μεγαλύτερη και ο χρόνος νοσηλείας και επιπλοκών μικρότερος - και μεγάλο μέρος του κόστους των υπηρεσιών Υγείας αφορά τη μετεγχειρηγτική πορεία των ασθενών».
Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, τις ορθοπαιδικές εταιρείες όλων των βαλκανικών κρατών, την Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας, την Ορθοπαιδική και Τραυµατολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης, την Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, την Ελληνική Επιστηµονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας, την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και τον Εθνικό Σύνδεσµο Νοσηλευτών Ελλάδος.
Η συνεργασία της ελληνικής ορθοπαιδικής κοινότητας με τους όμορους επαγγελματίας υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στην ΕΕΧΟΤ και εκφράζεται με προγράμματα όπως το Απόλλων και το International Spine Master Course.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Ευσταθίου, το πρόγραμμα Απόλλων περιελάμβανε τη διοργάνωση ημερησίων επιστημονικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους γιατρούς (ορθοπαιδικούς και λοιπές ειδικότητες), τους φυσιοθεραπευτές και τους νοσηλευτές σε οκτώ πόλεις της Ελλάδος: τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο Κρήτης, την Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Λάρισα και την Αθήνα.
Επιπλέον, η ΕΕΧΟΤ συνεργάσθηκε εφέτος με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) για την έκδοση ενός οδηγού για την ασφαλή οδήγηση, ο οποίος διανεμήθηκε τον περασμένο Απρίλιο εν όψει του Πάσχα, καθώς και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα θέματα των προσφύγων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) θα πραγματοποιήσουν την 2η Ορθοπαιδική Νοσηλευτική Ημερίδα. Επιπλέον ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας (ΕΕΕΦ) θα συνδιοργανώσουν συμπόσια που σχετίζονται με τα ορθοπαιδικά περιστατικά και τις ιδιαιτερότητές τους.

Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα www.eexot2016.gr  

Λίγα λόγια για την ΕΕΧΟΤ

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) είναι ένα επιστημονικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προαγωγή της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα οι σκοποί της εταιρείας είναι:

  • Η συνεχής βελτίωση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των ορθοπαιδικών
  • Η διαρκής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των μελών της
  • Η ανάπτυξη της επικοινωνίας ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους ορθοπαιδικούς, πράγμα που έχει ιδιαίτερα ευνοϊκή επίδραση στην πρόοδο της ειδικότητας
  • Η προαγωγή της ειδικότητας με στόχο την καλύτερη περίθαλψη του Ελληνικού λαού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί οι λήπτες ενός οργάνου να κληρονομήσουν και την προσωπικότητα του δότη; [Μελέτη]
ΕΟΔΥ: Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων για σεξουαλικά νοσήματα
To MSD For Mothers κατά της μητρικής θνησιμότητας