Ερευνητική ομάδα στη Γερμανία ανέπτυξε ‘’έξυπνο φάρμακο’’ που καθαρίζει το ήπαρ από το λίπος και εμποδίζει το μπλοκάρισμα των αγγείων.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Helmholtz Zentrum München και του Technische Universität München. Έρευνα για την αποτελεσματικότητά του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ανάπτυξη του φαρμάκου είναι μέρος της προσπάθειας αναστροφής των ποσοστών παχυσαρκίας.

Το φάρμακο εισχωρεί στο ήπαρ χρησιμοποιώντας την ορμόνη του παγκρέατος, γλυκαγόνη, για τη μεταφορά της θυρεοειδικής ορμόνης T3. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο, η ορμόνη συγκρατείται μακριά από άλλα όργανα και βελτιώνει το μεταβολισμό της χοληστερόλης και των λιπιδίων, ενώ αποφεύγονται οι συνήθεις παρενέργειες που συνδέονται με αυτό.

Ενώ η ικανότητα του Τ3 να μειώνει τη χοληστερόλη είναι γνωστή εδώ και αιώνες, αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο σκελετό και στο καρδιαγγειακό, περιορίζουν μέχρι τώρα τη χρήση του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η δράση του φαρμάκου εξετάστηκε σε ποντικούς με μεταβολικά προβλήματα. Κατευθύνοντας το T3 στο ήπαρ, ανεπιθύμητες ενέργειες δεν φάνηκαν στο καρδιαγγειακό Οι ερευνητές παρατήρησαν γενική μείωση του σωματικού βάρους και της χοληστερόλης.

 

Πηγές:
Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή