Η απουσία του γονέως στα παιδιά, ως αποτέλεσμα θανάτου ή διάλυσης της σχέσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο έναρξης του καπνίσματος και του ποτού πριν αυτά φτάσουν στην εφηβεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University College London εξέτασαν στοιχεία 19.000 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2002 και απαντούσαν τακτικά σε ερωτήσεις.

Η πρώτη συνέντευξη έγινε 9 μήνες μετά τη γέννηση και οι επόμενες όταν τα παιδιά ήταν 3,5,7 και 11 ετών.
Στην ηλικία των 11, τα παιδιά επίσης ρωτήθηκαν αν είχαν καπνίσει ποτέ ή αν καταναλώσει αλκοόλ και αν είχαν καταναλώσει αρκετό ώστε να αισθάνονται μεθυσμένοι.

Ως απουσία του γονέως ορίστηκε η απώλεια του βιολογικού γονέως πριν το παιδί κλείσει τα 7 του χρόνια.
Συνολικά, οι ερευνητές είχαν πλήρη στοιχεία για σχεδόν 11.000 παιδιά. Από αυτά, περισσότερα από 1στα 4 είχαν χάσει τον γονέα τους μέχρι τα 7 τους χρόνια.

Ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι παιδιά που είχαν την εμπειρία της απουσίας γονέως πριν την ηλικία των 7 ετών είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ξεκινήσει το κάπνισμα και 46% περισσότερες να έχουν αρχίσει την κατανάλωση αλκοόλ μέχρι την ηλικία των 11 ετών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η σχέση μεταξύ της γονεϊκής απουσίας και της πρόωρης έναρξης του καπνίσματος και του αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να λειτουργεί μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως μειωμένη γονεϊκή επίβλεψη, λήψη φαρμάκων χωρίς γνωμάτευση και υιοθέτηση λιγότερο υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood.

Πηγές:
Archives of Disease in Childhood.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκεφαλικό, ημικρανία, Alzheimer: Η κλιματική αλλαγή θα τα επιδεινώσει
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει το άγχος [μελέτη]
ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι ασθενών με CoViD, 1 από γρίπη,78 εισαγωγές και αύξηση ιικού φορτίου