Χειρουργοί αποκατέστησαν την αίσθηση της αφής σε παράλυτο άντρα χρησιμοποιώντας ρομποτικό χέρι που συνδεόταν με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του.

Δώδεκα χρόνια πριν, ο άντρας είχε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Από δραστήριος 18χρονος έγινε τετραπληγικός.

Χειρουργοί του έδωσαν πίσω την αίσθηση της αφής με ρομποτικό χέρι το οποίο ελέγχεται από τον εγκέφαλό του μέσω ηλεκτροδίων που έχουν τοποθετηθεί με ακρίβεια.

Ο άντρας μπορεί να έχει την αίσθηση της αφής μέσω μικροδιέγερσης του αισθητικού φλοιού του εγκεφάλου, που ξεκινά με πίεση στο ρομποτικό του χέρι.

Απεικονιστικές τεχνικές εντόπισαν τις ακριβείς περιοχές στον εγκέφαλό του που αντιστοιχούσαν σε αισθήσεις στο κάθε δάχτυλο και στην παλάμη.

Στη συνέχεια, εμφυτεύτηκαν μικροσκοπικά ηλεκτρόδια στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η εγκεφαλική διέγερση μέσω αυτών των ηλεκτροδίων επιτρέπει στον ασθενή να αισθάνεται πίεση και να ξεχωρίζει αν είναι δυνατή ή ελαφριά. Ωστόσο ακόμα δεν μπορεί να ξεχωρίσει το κρύο από το ζεστό.

Το επίτευγμα αυξάνει τις ελπίδες ότι η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δίνει τις αισθητηριακές πληροφορίες που χρειάζονται για την εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων σε χέρι με ρομποτική πρόθεση.

 

Πηγές:
University of Pittsburg.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα