Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα ευρήματα στηρίζουν συστάσεις του International Diabetes Federation ότι ασθενείς με τη μια πάθηση θα πρέπει να εξετάζονται και για την άλλη.

Ο ερευνητής Mako Nagayoshi, του Nagasaki University Graduate School of Biomedical Science, στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια συσσωρεύονται ενδείξεις ότι η άπνοια ύπνου ενδεχομένως συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2.

Για τη νέα έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.453 συμμετεχόντων με μέση ηλικία τα 63 χρόνια. Όλοι υποβλήθηκαν σε έρευνα ύπνου στο σπίτι και δεν είχαν διαβήτη στην αρχή.

Με βάση τις έρευνες για τον ύπνο, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες ως φυσιολογικού ύπνου ή με μέτρια ελαφρά ή σοβαρή άπνοια.

Μετά από περίπου 13 χρόνια, 285 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Όσοι είχαν σοβαρή αποφρακτική άπνοια στην έναρξη είχαν περίπου 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με όσους κατηγοριοποιήθηκαν ως φυσιολογικοί. Ο αυξημένος κίνδυνος παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές περιέλαβαν μόνο παχύσαρκους ανθρώπους.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άπνοιας και διαβήτη, δήλωσε ο Paul E. Peppard, ερευνητής στο University of Wisconsin School of Medicine and Public Health στο Madison.

Σύμφωνα με τον Peppard, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη πρόληψης της άπνοιας και εξέτασης για αυτήν σε ασθενείς με ιδιαίτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Συμπεριφορές όπως διατήρηση υγιούς βάρους και μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής θα μπορούσαν να περιορίσουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης άπνοιας και διαβήτη.

Άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει επίσης να εξετάζονται για άπνοια και άνθρωποι με άπνοια θα πρέπει να εξετάζονται για διαβήτη, δήλωσε ο Dr. Rashmi Nisha Aurora, του Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore.

Πρόσθεσε ότι έρευνες εξετάζουν αν η αντιμετώπιση της άπνοιας μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine.

 

Πηγές:
Sleep Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα