Ερευνητές του Washington State University ανέπτυξαν φασματογράφο- smartphone που εντοπίζει τον καρκίνο και όπως σημειώνουν θα επιταχύνει τη διάγνωση.

Το χαμηλού κόστους smartphone σχεδιάστηκε ώστε να είναι τελείως φορητό, ενώ δίνει αποτελέσματα ποιότητας εργαστηρίου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biosensors and Bioelectronics.

Οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι η νέα συσκευή δουλεύει μετρώντας τα επίπεδα της ιντερλευκίνης- 6, βιοδείκτη που συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη, του ήπατος, του μαστού, καθώς και επιθηλιακούς καρκίνους.

Το τηλέφωνο είναι εξοπλισμένο με φασματογράφο που αναλύει την ποσότητα και το είδος των χημικών ουσιών εξετάζοντας το φάσμα του φωτός.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα συσκευή θα μπορεί να δίνει άμεσα διαγνώσεις οπουδήποτε, όπως στα επείγοντα, σε ένα ασθενοφόρο ή στο ιατρείο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και φορητοί φασματογράφοι ήδη υπάρχουν, η υποδομή 8 καναλιών στο smartphone μπορεί να μετρήσει έως 8 δείγματα ταυτόχρονα.

Ο ερευνητής Lei Li δήλωσε ότι η συσκευή θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε κλινικές που έχουν μεγάλο αριθμό δειγμάτων χωρίς εργαστήρια στις εγκαταστάσεις τους ή σε γιατρούς απομακρυσμένων περιοχών.

Ο τρέχων σχεδιασμός λειτουργεί με iPhone 5, και ήταν 99% ακριβής. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί τώρα τη συσκευή σε πραγματικές συνθήκες. Αναπτύσσεται επίσης προσαρμοζόμενο σχέδιο που θα μπορεί να συνδέεται με οποιοδήποτε smartphone.

 

Πηγές:
Biosensors and Bioelectronics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών