Νανοσωματίδια χρυσού έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν την αγωγή με χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Oklahoma Health Science Center, υποδεικνύουν ότι νανοσωματίδια χρυσού μπορούν να συμβάλλουν ώστε να γίνουν οι υπάρχουσες αγωγές πιο αποτελεσματικές.

Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς, σε παγκρεατικά κύτταρα και παγκρεατικά αστεροειδή κύτταρα, οι ερευνητές έδειξαν ότι μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όχημα για τη μεταφορά φαρμάκου χημειοθεραπείας σε όγκους ή ως στόχος ενίσχυσης της ακτινοθεραπείας.

Η έρευνα προστίθεται σε προηγούμενη μελέτη με επικεφαλής τον Piryabrata Mukherjee, που ανακάλυψε κατά τη διάρκεια εξέτασης του καρκίνου ωοθηκών σε ποντικούς, ότι νανοσωματίδια χρυσού μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη του όγκου.

Στη νέα έρευνα τα νανοσωματίδια χρυσού μπόρεσαν να διαταράξουν την κυτταρική επικοινωνία στην περιοχή γύρω από τους όγκους χωρίς να βλάψουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ACS NANO.

 

Πηγές:
ACS NANO.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]