Ακόμα και χαμηλά επίπεδα άσκησης μπορεί να είναι επαρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, υποδεικνύουν ερευνητές του University of Montreal.

Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο Canadian Cardiovascular Congress, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι επίπεδα άσκησης μέχρι 20% κάτω από το μέσο όρο σε υγιείς ανθρώπους, είναι επαρκής προσπάθεια για την πρόληψη της καρδιοπάθειας. Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation and Prevention.

Ο ερευνητής Daniel Curnier, δήλωσε ότι πρόκειται για καλά νέα για ανθρώπους με καρδιακή νόσο που δυσκολεύονται να υιοθετήσουν τακτικό πρόγραμμα άσκησης-κυρίως αερόβια.

Πρόσθεσε, ότι μικρές αλλαγές στα επίπεδα φόρμας είναι αρκετές και ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος αθλητής για να ωφεληθεί από την επίδραση.

Η έρευνα περιέλαβε 205 άντρες, επιπλέον των 44 γυναικών με καρδιακή νόσο. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποβληθούν σε εξέταση στρες με στατικό ποδήλατο για να διαπιστωθεί η κατάσταση της φόρμας τους

Ο Maxime Caru, δήλωσε ότι γνωρίζουμε από πολλές έρευνες ότι η καλή σωματική φόρμα μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια και ότι η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση σε παράγοντες κινδύνου από το καρδιαγγειακό, μετά από πρόγραμμα αποκατάστασης.

Ωστόσο, η επίδραση των επιπέδων της φόρμας στους παράγοντες κινδύνου παραμένει ανοικτό ερώτημα. Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα έκανε την ακόλουθη ερώτηση. ‘’Είναι απαραίτητη η καλή σωματική κατάσταση για να επιτευχθεί προληπτική επίδραση σε αυτούς τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου;’’

Η ερευνητική ομάδα, δήλωσε ότι ο πιο εύκολος τρόπος να βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία είναι να ακολουθηθούν οι συστάσεις του ΠΟΥ και η άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

 

Πηγές:
Canadian Cardiovascular Congress.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας