Ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου που προέρχεται από το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να επεκτείνεται και στους μη καπνιστές που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό και εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, αναφέρει αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που δεν είχαν καπνίσει ποτέ οι οποίοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε σχέση με ανθρώπους που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα ήταν επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με όσους δεν εκτίθεντο.

Η ερευνήτρια Dr. Michelle Lin, του Johns Hopkins School of Medicine, στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για όλους, αλλά όσοι έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου θα πρέπει να φροντίζουν παραπάνω να το αποφεύγουν.

Αν και το τσιγάρο είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λιγότερα είναι γνωστά για τη σχέση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 28.000 ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ, ηλικίας άνω των 18 ετών.
Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν μεταξύ 1988 και 1994 και στη συνέχεια μεταξύ 1999 και2012. Ρωτήθηκαν αν κάποιος στο σπίτι κάπνιζε.

Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί η ποσότητα καπνού στην οποία εκτίθεντο. Μετρήθηκε η κοτινίνη, υποπροϊόν της νικοτίνης

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή την πιθανότητα για παθητικό κάπνισμα, όπως φύλο, φυλή, εκπαίδευση και εισόδημα.

Οι άνθρωποι που ήταν πιο πιθανό να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι ήταν έγχρωμοι άντρες, με υψηλή πρόσληψη αλκοόλ και ιστορικό καρδιακής προσβολής που ζούσαν στη φτώχεια.

Στους συμμετέχοντες μεταξύ 1999 και 2012, άνθρωποι που εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες παθητικού καπνίσματος ήταν 46% πιο πιθανό σε σχέση με όσους εκτέθηκαν λίγο ή καθόλου να έχουν ιστορικό προηγουμένου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στην ομάδα 1988-1994 τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, όσοι επιβίωσαν από εγκεφαλικό επεισόδιο και ανέφεραν έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με ανθρώπους που επέζησαν από εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν εκτέθηκαν στο κάπνισμα.

Ο προστιθέμενος κίνδυνος θανάτου μεταξύ ανθρώπων με προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο αύξανε σε ευθυγράμμιση με την ποσότητα έκθεσης στον καπνό.

Δεν φάνηκε η ίδια τάση σε ανθρώπους που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν και οι ερευνητές εικάζουν ότι η αιτία θα μπορούσε να είναι ότι το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει πιο πολύ όσους έχουν αγγειακή νόσο, όπως αυτούς με ιστορικό προηγούμενης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγές:
Stroke

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]