Νέα διάσταση δίνουν στην εξέλιξη της ιχθυοκαλλιέργειας τα τελευταία αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό περιοδικό και αφορούσαν στην επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον και στα ψάρια από τη χρήση ιχθυοκλωβού κράματος χαλκού στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε σε ένα εγκαταστημένο κλωβό από σύρμα κράματος χαλκού στην περιοχή της Λευκάδας.

Η έρευνα αφορούσε την περιβαλλοντολογική επίδραση ενός κλωβού από κράμα χαλκού έναντι ενός συμβατικού κλωβού από νάιλον, και πραγματοποιήθηκε σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στο βαθύ λιμάνι στον Πάλερο Λευκάδας, όπου κατά τη διάρκεια της πάχυνσης των ιχθύων ενός χρόνου, συλλέχθηκαν δείγματα ιχθύων και από τους δύο κλωβούς και εξετάστηκαν η σάρκα και τα εσωτερικά όργανα αυτών (βράγχια-σπλήνα-συκώτι κλπ.).

Επιλέον η έρευνα ασχολήθηκε και με την τυχόν συσσώρευση χαλκού σε όστρακα και μύδια, καθώς και στο ίζημα του πυθμένα της ευρύτερης περιοχής που βρισκόταν ο συγκεκριμένος κλωβός από κράμα χαλκού.

Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι τιμές συσσώρευσης χαλκού στους ιχθύες από τον κλωβό από κράμα χαλκού, στα οστρακοειδή, και στο ευρύτερο περιβάλλον, βρέθηκαν αρκετά πιο χαμηλά από τα όρια που έχει θέσει η Ελληνική νομοθεσία αλλά και ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων.

Ο κ. Νίκος Βεργόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού δήλωσε ότι η παρούσα έρευνα ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη συμβολή του χαλκού στην ανάπτυξη και στην καινοτομία και απέδειξε ότι οι κλωβοί από κράμα χαλκού μπορούν άφοβα να χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς οι ιχθύες που εκτρέφονται σε αυτούς είναι απόλυτα ασφαλείς προς βρώση.

Είναι πλέον βέβαιο ότι οι κλωβοί από κράμα χαλκού είναι το μέλλον για τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη στιγμή που λύνουν πολύ σημαντικά προβλήματα διαχείρισης των ιχθυοκαλλιεργητών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο