Σεισμοί, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας για ηλικιωμένους που αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Hiroyuki Hikichi, του Harvard University στη Βοστόνη, δήλωσε ότι μετά από φυσικές καταστροφές οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το σύνδρομο μετατραυματικού στρες.

Ο Hikichi δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η νοητική εξασθένηση είναι επίσης σημαντικό θέμα.

Η εγκατάσταση σε προσωρινό καταφύγιο μετά από μια καταστροφή μπορεί ενδεχομένως να έχει την επίδραση του αποχωρισμού των ανθρώπων όχι μόνο από τα σπίτια τους αλλά και από τους γείτονες- και τα δυο μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνουν τη νοητική εξασθένηση σε ευάλωτους ανθρώπους.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 3.600 επιζώντες του σεισμού του 2011 και του τσουνάμι στην Ιαπωνία. Όλοι ήταν 65 ετών και άνω. Το ποσοστό άνοιας σε αυτή την ομάδα ήταν 4,1% πριν την καταστροφή και 11,5%, 2,5 χρόνια μετά το τσουνάμι.

Όσοι έπρεπε να εγκαταλείψουν κατεστραμμένα ή με ζημιές σπίτια και είχαν χάσει την επαφή με τους γείτονες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μετά την καταστροφή σε σχέση με όσους παρέμειναν στα σπίτια τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η απώλεια συγγενών και φίλων δεν φάνηκε να επηρεάζει τις νοητικές ικανότητες, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]