Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων συνδιοργανώνουν την 1η ημερίδα με θέμα τη μείωση πρόσληψης αλατιού την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Κύριος στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση όλων και η ενημέρωση σχετικά με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και η στρατηγική και oi δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν με σκοπό τη μείωση πρόσληψης αλατιού στην Ελλάδα.

Το αλάτι αποτελεί μέσο συντήρησης και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων. Η ψύξη και η κατάψυξη, καθώς και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας των τροφίμων καθιστούν ολοένα και λιγότερη την αναγκαιότητα χρήσης του αλατιού για λόγους ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακή νόσο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 2012 εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλατιού τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Για τους ενήλικες, στόχος είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα από όλες τις τροφές. Τόσο στην Ελλάδα όμως, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πρόσληψη αλατιού είναι υψηλότερη από αυτόν το στόχο. Τα κενά στις γνώσεις των Ελλήνων, καθώς και μεμονωμένες δημοσιευμένες μελέτες με μεθοδολογικές ατέλειες καθιστούν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη για ορθή ενημέρωση στο θέμα αυτό.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από διεπαγγελματικούς συλλόγους και Eνώσεις θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της μείωσης αλατιού στην Ελλάδα με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο