Όπως δήλωσαν ερευνητές, εντόπισαν την εγκεφαλική περιοχή που συνδέεται με το φαινόμενο placebo.

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν μια εικονική θεραπεία, όπως ένα χάπι ζάχαρης, οδηγεί σε σημαντική μείωση του πόνου ή άλλη βελτίωση που συνδέεται με την υγεία.

Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη αγωγή για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος μαγνητικής τομογραφίας που αναπτύχθηκε για την έρευνα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν περιοχή που ανταποκρίνεται στο εικονικό φάρμακο.

Ο ερευνητής Vania Apkarian, του Northwestern University δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους γιατρούς να βλέπουν ποια περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του πόνου και να επιλέγουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Επίσης παρέχει περισσότερες μετρήσεις βάσει ενδείξεων. Οι γιατροί θα μπορούν να μετρούν πώς η περιοχή πόνου του ασθενούς επηρεάζεται από το φάρμακο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν την εξατομικευμένη θεραπεία για τον πόνο, που βασίζεται στο πώς ανταποκρίνεται σε ένα φάρμακο ο εγκέφαλος ενός ασθενούς. Το να γνωρίζουμε πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε ένα φάρμακο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο ακριβείς κλινικές δοκιμές για φάρμακα κατά του πόνου, εντοπίζοντας και αποκλείοντας ασθενείς με υψηλή ανταπόκριση στο placebo.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Biology.

 

Πηγές:
PLoS Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε