Περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο μπορεί ενδεχομένως να προάγουν την αναγέννηση της καρδιάς, σύμφωνα με ερευνητές του University of Texas Southwestern Medical Center.

Τοποθετώντας ποντικούς σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου τα επίπεδα οξυγόνου μειώθηκαν από 21% σε 7%, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι καρδιομυοκύτταρα διαιρέθηκαν και αναπτύχθηκαν. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Ο ερευνητής Hesham Sadek, εξήγησε ότι η ενήλικη ανθρώπινη καρδιά δεν μπορεί να επιδιορθωθεί σημαντικά μετά από καρδιακή προσβολή. Η νέα έρευνα έδειξε ότι η έκθεση σε περιβάλλον με πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε αναγέννηση της καρδιάς.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου κατά 10% αλλά δεν παρατήρησαν αλλαγές. Μειώνοντας κατά 7% οι ποντικοί εκτέθηκαν σε παρόμοια επίπεδα οξυγόνου με αυτά που υπάρχουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Αναγέννηση του καρδιακού μυός παρατηρήθηκε μετά από 2 εβδομάδων έκθεση σε περιβάλλον χαμηλού οξυγόνου (υποξία).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να έχουν θετικές εφαρμογές σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα καρδιάς.

Ο καθηγητής Benjamin Levine, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι υποξία ισοδύναμη με αυτή στην κορυφή του Έβερεστ μπορεί να αναστρέψει την καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η υποξία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ίαση άλλων οργάνων, καθώς και της καρδιάς.

 

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna