Η υιοθέτηση μιας διατροφής υψηλής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στο ήπαρ εντός 6 εβδομάδων, σύμφωνα με επιστήμονες του German Institute of Human Nutrition.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι το λίπος στο ήπαρ μειώθηκε μέχρι 48% μετά από διατροφικές αλλαγές. Δεν έπαιζε ρόλο αν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ζωικές ή φυτικές πρωτεΐνες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και άλλων σχετικών παθήσεων.

Όταν μείνει χωρίς αγωγή το λιπώδες ήπαρ, είναι σημαντικό βήμα προς την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος.

Ο ερευνητής Andreas Pfeiffer εξήγησε ότι καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν την κατάσταση αυξάνεται είναι πιο σημαντικό να αναπτύξουν αποτελεσματικές διατροφικές στρατηγικές που θα προλαμβάνουν τη νόσο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 37 ανθρώπους μεταξύ 49 και 78 ετών. Προσάρμοσαν το ενεργειακό περιεχόμενο των γευμάτων τους ώστε το βάρος τους να παραμείνει σταθερό.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων.

Στα δυο είδη διατροφής, το 30% προερχόταν από πρωτεΐνες, το 30% από λιπαρά και το 40% από υδατάνθρακες.
Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ωφελήθηκαν από τη διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη, είτε ήταν ζωική είτε φυτική.

Η ερευνήτρια Mariya Markova, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία ή στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Το περιεχόμενο λίπους στο ήπαρ μειώθηκε σημαντικά, στους μισούς άνω του 50%.

 

Πηγές:
Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια