Άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακή νόσο, νοητική εξασθένηση, αυτοάνοσες νόσους και καρκίνο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε κύτταρα της κύστης, τα κύτταρα του μεταβατικού επιθηλίου, και ανακάλυψαν ότι μπορούν να ανταποκρίνονται στη βιταμίνη D, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αντίδραση από το ανοσοποιητικό.

Η Rosemary Bland, του University of Warwick στη Βρετανία, δήλωσε ότι αυτό είναι σημαντικό επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου εντοπίζοντας μη φυσιολογικά κύτταρα πριν αναπτυχθούν σε καρκίνο. Πρόσθεσε, ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές έρευνες για να εξεταστεί η σχέση, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσουν τα κύτταρα εντός της κύστης να προκαλέσουν επαρκή αντίδραση σε μη φυσιολογικά κύτταρα.

Επίσης, σημείωσε η Bland ότι καθώς η βιταμίνη D είναι φτηνή και ασφαλής, η πιθανή της χρήση στην πρόληψη του καρκίνου είναι κάτι συναρπαστικό και θα μπορούσε να επηρεάσει τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 7 έρευνες. Πέντε από αυτές συνέδεσαν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο συνέδριο Society for Endocrinology στο Brighton.

 

Πηγές:
Συνέδριο Society for Endocrinology στο Brighton.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση