Ακόμα και ελαφρές αυξήσεις στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μπορεί ενδεχομένως να δείχνουν αυξημένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας, υποδεικνύουν Δανοί επιστήμονες.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, ερευνητές του University of Copenhagen κατέληξαν ότι επιπλέον παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση παγκρεατίτιδας. Προηγουμένως η πάθηση συνδεόταν με σοβαρό αλκοολισμό επιπλέον των υψηλών επιπέδων λιπιδίων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αυξήσεις των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα δεν χρειάζεται να είναι τόσο υψηλές όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι ειδικοί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, επιστήμονες εξέτασαν 3 καταστάσεις λιπιδίων στο αίμα. Αυτές οι μεταβλητές περιλάμβαναν χαμηλά, ελαφρά και υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης λιπιδίων. Προς έκπληξη των ερευνητών, ακόμα και μια αύξηση κατά 2 mmol ανα λίτρο ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο φλεγμονής στο πάγκρεας, με ρυθμό 9 φορές υψηλότερο από τα επίπεδα 5 έως 10 mmol ανά λίτρο.

Ο ερευνητής Børge Nordestgaard, δήλωσε ότι οι παράγοντες κινδύνου επομένως θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ελαφρά έως μέτρια αύξηση των λιπιδίων στο αίμα.

 

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις