Ερευνητές του Massachusetts General Hospital ανέπτυξαν μέθοδο για τον εντοπισμό της νόσου Alzheimer με βάση την ικανότητα αναγνώρισης και ανάκλησης οσμών.

Η μη παρεμβατική εξέταση, που ερευνούσε την ικανότητα αναγνώρισης, ανάμνησης και διαχωρισμού μυρωδιών μπόρεσε να εντοπίσει ηλικιωμένους, που σύμφωνα με γενετικές, απεικονιστικές και πιο λεπτομερείς εξετάσεις μνήμης, είχαν αυξημένο κίνδυνο νόσου του Alzheimer.

Υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η νευροεκφύλιση πριν τη νόσο αρχίζει τουλάχιστον 10 χρόνια πριν την έναρξη των συμπτωμάτων προβλημάτων μνήμης, δήλωσε ο ερευνητής Mark Albers. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη τρόπου εντοπισμού υγιών ανθρώπων που κινδυνεύουν αποτελεί σημαντικό βήμα προς την εύρεση θεραπειών που επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξη της νόσου.

Η έρευνα περιέλαβε 183 συμμετέχοντες. Όταν πραγματοποιήθηκε η εξέταση όσφρησης, ποσοστό 70% ήταν νοητικώς φυσιολογικοί, 74% φυσιολογικοί σε νοητικά τεστ αλλά ανησυχούσαν προσωπικά για τις νοητικές τους ικανότητες, 29% είχαν ελαφρά νοητική εξασθένηση και 10% είχαν διαγνωστεί με πιθανή νόσο Alzheimer.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν σημαντικές διαφορές στις 4 ομάδες συμμετεχόντων και τα αποτελέσματα συσχετίστηκαν με τη λέπτυνση 2 περιοχών του εγκεφάλου( ιππόκαμπο και ενδορινικό φλοιό) οι οποίες προηγουμένως είχαν συνδεθεί με τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ικανότητα να θυμούνται οι συμμετέχοντες ένα άρωμα στο οποίο είχαν εκτεθεί προηγουμένως, επίσης έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων με φυσιολογικές νοητικές ικανότητες και συμμετέχοντες με νόσο Alzheimer, των οποίων τα αποτελέσματα δεν ήταν καλύτερα από τυχαία.

Όσοι είχαν φτωχή επίδοση σε τεστ μνήμης ήταν πιο πιθανό να φέρουν την ποικιλομορφία του γονιδίου APOE που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Annals of Neurology.

 

Πηγές:
Annals of Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας