Ένας στους τέσσερις Έλληνες πήρε ψυχοφάρμακα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ το 6% σκέφτεται εάν θα πάρει ή όχι.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από δημοσκόπηση μεταξύ των αναγνωστών του Iatronet που έλαβαν μέρος, με ερώτημα “Ποια είναι η σχέση σας με τα ψυχοφάρμακα στα χρόνια της κρίσης;”.

Το 56% απάντησαν πως δεν χρειάστηκαν τη συμβολή της...χημείας στην αντιμετώπιση της πίεσης που βιώνουν, ενώ το 9% απάντησαν πως χρειάστηκαν αλλά αντιστάθηκαν στον...πειρασμό.

Αντίθετα, το 19% έλαβαν κάποιο σχετικό σκεύασμα έπειτα από επίσκεψη σε γιατρό και συνταγή, ενώ το 6% πήραν ψυχοφάρμακο χωρίς συνταγή.

Το 6% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι σκέφτονται να πάρουν κάποιο φάρμακο, ενώ το 3% δεν απαντούν.

Πρόσφατη μελέτη στα αστικά λύματα της Αθήνας, δίνει άλλη διάσταση στη χρήση ουσιών από τους Έλληνες στα χρόνια της κρίσης.

Τα αποτελέσματα αφορούν την περίοδο 2010 - 2014 και σύμφωνα με αυτά καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις σε αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά φάρμακα, καθώς επίσης και σε ουσίες για την καταπολέμηση της υπέρτασης, του έλκους και της επιληψίας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα πρώτα δείγματα νερού από την Ψυττάλεια μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και έκτοτε την ίδια εβδομάδα κάθε έτους προχωρούσαν σε επανασυλλογή δειγμάτων.

Από την ανάλυση των δειγμάτων για 148 ουσίες και τους μεταβολίτες τους προέκυψε ότι στο διάστημα της έρευνας η χρήση των αντιψυχωσικών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές.

Ποια είναι η σχέση σας με τα ψυχοφάρμακα στα χρόνια της κρίσης;

Πήρα με συνταγή 19%
Πήρα χωρίς συνταγή 6%
Ήθελα, αλλά δεν πήρα 9%
Δεν τα χρειάστηκα 56%
Το σκέφτομαι 6%
Δεν απαντώ 3%

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας