Νέα έρευνα συνδέει τις αυξομειώσεις βάρους με καρδιακά προβλήματα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ερευνητής Dr. Somwail Rasla, του Memorial Hospital of Rhode Island, στο Pawtucket, δήλωσε ότι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος που κάνουν δίαιτες γιο- γιο στην ενήλικο ζωή, έχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και στεφανιαίας νόσου. Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι σχεδόν 3,5 φορές υψηλότερος και ο κίνδυνος θνησιμότητας που συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο 66% υψηλότερος.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε ιστορίες 158.000 γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες: σταθερό βάρος, απώλεια βάρους που διατηρήθηκε, σταθερή αύξηση βάρους και φαινόμενο γιο-γιο.

Η υγεία των γυναικών παρακολουθήθηκε για περισσότερα από 11 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ελαφρώς περισσότερες από 2.500 γυναίκες πέθαναν από στεφανιαία νόσο και 83 από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, έδειξε η έρευνα.

Γυναίκες που στην έναρξη της έρευνας είχαν υγιές βάρος και στη συνέχεια εμφάνισαν αυξομειώσεις αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ή από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Σημαντική φάνηκε η διατήρηση σταθερού βάρους. Για παράδειγμα, η έρευνα δεν ανακάλυψε αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας σε γυναίκες που δήλωσαν ότι αύξησαν το βάρος τους αλλά δεν το έχασαν ή σε όσες έχασαν βάρος και δεν το αύξησαν στη συνέχεια.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξηγηθούν τα ευρήματα. Η έρευνα περιέλαβε μόνο γυναίκες και ο ερευνητής δεν μπορεί να υποθέσει αν το ίδιο ισχύει και στους άντρες. Μέχρι τώρα, το μήνυμα είναι ότι το σταθερό βάρος είναι καλύτερο για τη γενική υγεία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American Heart Association στη Νέα Ορλεάνη.

 

Πηγές:
Συνέδριο του American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;