Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το να γεννά μια γυναίκα για πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να έχει και θετικό αποτέλεσμα, καθώς ενδεχομένως επεκτείνει το προσδόκιμο επιβίωσης της μητέρας.

Ερευνητές του University of California  εξέτασαν για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ μακροζωίας και της ηλικίας της γυναίκας στον πρώτο τοκετό.

Εξέτασαν επίσης και το πόσες φορές έμεινε έγκυος μια γυναίκα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Aladdin Shadyab, εξέτασαν 20.000 γυναίκες. Από αυτές, ποσοστό 54% έζησαν μέχρι την ηλικία των 90 ετών.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μητέρες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 25 ετών και άνω ήταν πιο πιθανό να επιζήσουν έως τα 90.

Ανακάλυψαν επίσης ότι γυναίκες που έζησαν μέχρι τα 90 ήταν πιο πιθανό να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, παντρεμένες και με μεγαλύτερο εισόδημα. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν παχυσαρκία ή ιστορικό χρόνιας νόσου.

Σχετικά με τη σχέση με τον αριθμό κυήσεων, γυναίκες με 2-4 τελειόμηνες κυήσεις, σε σύγκριση με μια κύηση, ήταν επίσης πιο πιθανό να ζήσουν τουλάχιστον 9 δεκαετίες.

Ο Shadyab σημειώνει επίσης τους περιορισμούς της έρευνας, που είναι μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να εξηγήσει τα αίτια.

 Χρειάζονται νέες έρευνες για να εξηγήσουν τη σχέση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Public Health.

 

Πηγές:
American Journal of Public Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα