Νέα έρευνα έδειξε ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει τη νεφρική λειτουργία και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ASN Kidney Week 2016 στο Σικάγο και υποδεικνύουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Η Ana C. Ricardo εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 432 ενηλίκων με χρόνια νεφρική νόσο.

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν μόνιτορ στον καρπό για 5 έως 7 ημέρες, για να μετρήσουν οι ερευνητές τη διάρκεια και την ποιότητα ύπνου και παρακολουθήθηκε η υγεία τους για 5 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι συμμετέχοντες κοιμόνταν για 6,5 ώρες τη νύχτα, κατά μέσον όρο, και κατά τη διάρκεια της έρευνας 70 άνθρωποι εμφάνισαν νεφρική ανεπάρκεια, ενώ 48 πεθάναν.

Μετά την προσαρμογή για δημογραφικούς παράγοντες, ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και νεφρική λειτουργία, κάθε επιπλέον ώρα βραδινού ύπνου συνδεόταν με 19% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας.

Υπήρχε επίσης σημαντική σχέση μεταξύ ποιότητας ύπνου και κινδύνου νεφρικής ανεπάρκειας- κάθε 1% κατακερματισμός του ύπνου συνδεόταν με αύξηση 4% στον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας.

Επίσης, οι ασθενείς που εμφάνισαν υπνηλία την ημέρα ήταν  10% πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με όσους δεν αισθάνονταν νύστα την ημέρα.

Η Dr Ricardo, δήλωσε ότι ο βραχύς και κατακερματισμένος ύπνος είναι σημαντικοί παράγοντας κινδύνου για την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου. Η έρευνα ενισχύει τις συσσωρευμένες γνώσεις σχετικά με τη σημασία του ύπνου στη νεφρική λειτουργία.

 

Πηγές:
ASN Kidney Week 2016 .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;