Ασθενείς με καρκίνο στο μαστό που έχουν ιστορικό κατάθλιψης είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν τη συνιστώμενη φροντίδα για τη νόσο, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 45.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό, αρχικού σταδίου, μεταξύ 1998 και 2011. Από αυτές, 13% είχαν αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά και 2% είχαν προηγουμένως επισκεφτεί κλινική για κατάθλιψη.

Ο Dr. Nis Suppli, του Danish Cancer Society Research Center στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι σε σύγκριση με όσες δεν έλαβαν ποτέ αντικαταθλιπτικά, ασθενείς που χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να λάβουν τη συνιστώμενη αγωγή για τον καρκίνο στο μαστό και είχαν βραχύτερη γενική επιβίωση.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών συνδεόταν με βραχύτερη επιβίωση συνδεόμενη με τη νόσο. Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ποσοστό 13% των ασθενών που χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά πέθαναν από καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με ποσοστό 11% όσων δεν έλαβαν ποτέ τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης μεταξύ όσων λάμβαναν αντικαταθλιπτικά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν την κατάλληλη αγωγή για τον καρκίνο στο μαστό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Journal of Clinical Oncology.

Υποδεικνύουν ότι γυναίκες με προηγούμενη κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να είναι ευάλωτες στη λήψη λιγότερης φροντίδας από την ενδεδειγμένη κατά του καρκίνου στο μαστό, δήλωσε ο ειδικός Dr. Harold Burstein.

Ο Burstein πρόσθεσε ότι γυναίκες με ανάγκες ψυχικής υγείας μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται βοήεθια στη λήψη αποφάσεων για την αγωγή και στον προσανατολισμό τους στο σύστημα περίθαλψης.

 

 

Πηγές:
Journal of Clinical Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας