Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ποτέ αλλά οι άντρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Διεθνής ομάδα ερευνητών επισκόπησε στοιχεία άνω του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως. Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, ανακάλυψε ότι οι τελευταίες γενιές έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης στην ιστορία του ανθρώπου και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών.

Για παράδειγμα, το προσδόκιμο επιβίωσης στη Σουηδία τα τελευταία 200 χρόνια αυξήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ‘30 σε άνω των 80.

Η ερευνήτρια Susan Alberts, καθηγήτρια στο Duke University του Durham, δήλωσε ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση στην επιμήκυνση της επιβίωσης τους τελευταίους αιώνες σε σχέση με αυτό που ίσχυε τα εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής ιστορίας.

Αλλά παρά τη συνολική αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης, οι άντρες ακόμα τείνουν να ζουν λιγότερο από τις γυναίκες- κάτι που ισχύει και σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Το αντρικό μειονέκτημα έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες, σύμφωνα με την ερευνήτρια. Προκαλεί προβληματισμό. Αν μπορούμε να κάνουμε τη ζωή να διαρκεί τόσο πολύ γιατί δεν μπορούμε να συρρικνώσουμε το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών;

Πιθανές αιτίες είναι γενετικές και υψηλότερα επίπεδα επικίνδυνων συμπεριφορών στους άντρες, θεωρούν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής