Όσοι αγαπούν το σκληρό τυρί, το πλήρες γάλα, το βούτυρο, το μοσχαρίσιο κρέας και τη σοκολάτα θα πρέπει να προσέχουν, καθώς νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η τακτική κατανάλωση των κύριων κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν με ακόρεστα λιπαρά, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης ή φυτικές πρωτεΐνες ως μέρος αποτελεσματικής προληπτικής μεθόδου, υπέδειξε η έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αντικατάσταση 1% της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας από τη συνδυαστική ομάδα των κύριων κορεσμένων λιπαρών οξέων με ισοδύναμη ενέργεια από πολυακόρεστα λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης ή φυτικές πρωτεΐνες, υπολογίστηκε ότι μειώνει κατά 4%-8% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο Geng Zong, του Harvard T H Chan School of Public Health, δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνουν οι διατροφικές συστάσεις για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα ή με υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης ως αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2 μεγάλων ερευνών σε 73.147 γυναίκες, μεταξύ 1984-2012 και σε 42.635 άντρες μεταξύ 1986-2010.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που κατανάλωναν πιο συχνά οι συμμετέχοντες αποτελούσαν το 9-10% της συνολικής ενέργειας και συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο κατά 24%.

Καθένα από αυτά συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα