Φαίνεται πως επιστήμονες στη Σιγκαπούρη κατάφεραν να κάνουν το ακατόρθωτο και ενδεχομένως ανακάλυψαν τρόπο να αναπτύξουν ανθρώπινο αίμα από δερματικά κύτταρα, δημιουργώντας με επιτυχία τεχνητό αίμα ποντικών και ανοσοποιητικά κύτταρα από δερματικά κύτταρα.

Αυτό τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη ανακάλυψη του τρόπου παραγωγής αίματος. Όπως περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, θεωρείται πιθανή μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προσπάθησαν να δημιουργήσουν αιμοσφαίρια χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα. Προηγούμενες προσπάθειες οδήγησαν σε κύτταρα που διήρκεσαν μόνο 2 εβδομάδες όταν εγχύθηκαν σε ποντικούς.

Με τα νέα ευρήματα, ερευνητές ελπίζουν να οδηγηθούν στα ίδια αποτελέσματα με ανθρώπινα δερματικά κύτταρα. Αν αποδειχτούν ασφαλή και αποτελεσματικά, η τεχνική μετατροπής θα μπορούσε να αποτελεί καλή πηγή νέων αιμοσφαιρίων ή κυττάρων ανοσοποιητικού. Θα είναι πιο εύκολο για ασθενείς που πάσχουν από νόσους του ανοσοποιητικού και άλλες παθήσεις, καθώς και όσους χρειάζονται μεταγγίσεις να λάβουν την αναγκαία αγωγή.

 

Πηγές:
Nature Communications,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας