Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι ταξιδεύουν συχνά με το αεροπλάνο έχουν τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου με τους παχύσαρκους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, του Baylor College of Medicine, άνθρωποι που ταξιδεύουν αεροπορικώς συχνά, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ.

Ερευνητές δήλωσαν ότι διαταραχές στους μεταβολικούς ρυθμούς του ήπατος οδηγούν σε αύξηση της χολής, που συνήθως εμφανίζεται στους παχύσαρκους.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι όσοι ταξιδεύουν συχνά και άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντικούς στην έρευνα και έφτασαν στο αποτέλεσμα μετά τη χρήση φωτός για τον έλεγχο του χρόνου που κοιμόνταν τα πειραματόζωα.

Ανακάλυψαν ότι ποντικοί με διαταραγμένο ύπνο εμφάνισαν λιπώδη διήθηση ήπατος και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και καρκίνο στο ήπαρ μετά την απώλεια ελέγχου του μεταβολισμού.

Ενώ δεν μελετούσαν συγκεκριμένα το τζετ λαγκ, ανακάλυψαν ότι όσοι ταξίδευαν συχνά είχαν κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Ο ερευνητής David Moore, δήλωσε ότι ο καρκίνος του ήπατος είναι σε άνοδο παγκοσμίως και σε έρευνες σε ανθρώπους φαίνεται ότι στους ασθενείς μπορεί να υπάρξει εξέλιξη, από τη  λιπώδη διήθηση ήπατος στον καρκίνο του ήπατος χωρίς ενδιάμεσα στάδια όπως η κίρρωση.

Η έρευνα έδειξε ότι το χρόνιο τζετ λαγκ είναι αρκετό για να προκαλέσει καρκίνο στο ήπαρ.

 

Πηγές:
Cancer Cell,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα